2020. július 27., hétfő

Az Osztrák Magyar Monarchia írásban és képben. 6 kötet Alapvető történelmi forrás mű *811 - Jelenlegi ára: 22 000 Ft

Az Osztrák Magyar Monarchia írásban és képben. Rudolf trónörökös főherczeg ő császári és királyi fensége kezdeményezéséből és közreműködésével. I kötet.
VI. kötet:  Karinthia és Krajna.  .  
Budapest, 1887– 1901. Magyar Királyi Államnyomda.  
Díszes, dúsan aranyozott gerincű, vaknyomásos kiadói piros egészvászon kötésben (Gottermayer könyvkötészetéből, Budapest).
Az eredetileg 396 füzetben megjelent munka 21 kötetet töltött meg 572 közleménnyel és 4520 rajzzal, amelyből 19 színes képmelléklet.
A monumentális vállalkozás a nagyközönség számára népszerűsítő stílusban írt összefoglaló mű az Osztrák-Magyar Monarchia földrajzáról, állat- és növényvilágáról, történetéről és néprajzáról. A 21 kötetből álló könyvsorozat első kötetét Rudolf trónörökös 1885. december 1-én nyújtotta át apjának, Ferencz Józsefnek. Az egész Monarchiát bemutató munka előkészületeit Rudolf trónörökös (1858– 1889) indította el 1884-ben. Az első négy kötet anyagának elkészülte után a trónörökös 1889-ben tragikus körülmények között elhunyt. Ekkor a sorozat szervezését özvegye Stefánia hercegnő vette át, aki ugyanolyan szellemben folytatta a munkát, mint, ahogy azt Rudolf trónörökös is akarta volna.
A könyvsorozat még napjainkban is fontos forrása a történészeknek, művészettörténészeknek és néprajzkutatóknak. Az illusztrációk és rajzok a hétköznapi történelem lenyomataiként, korrajzként is értelmezhetők. E kötetekből azok is tanulságos látleletet kapnak, akik a Monarchiára, mint az egyesült Európa előfutárára tekintenek.
Kósa László, akadémikusunk az alkotók listájával kapcsolatban ezt írta: „ Az egyes országok és tartományok bemutatására nagyon helyesen elsősorban ottani tudósokat, írókat és képzőművészeket, esetenként politikusokat és publicistákat kértek föl. A hét magyarországi kötet munkatársai valóban értelmiségi elitet képeznek. Felsorolásukra nincs tér, csupán néhány név álljon itt. A szerkesztőbizottság elnöke – különben az egész mű megszületésének egyik fő ösztönzője – Jókai Mór volt. A közreműködő jeles szépírók közül még Mikszáth Kálmánt, Benedek Eleket, Eötvös Károlyt, a vezető tudósok sorából Márki Sándort, Fraknói Vilmost, Csánky Dezső történészeket, a földrajztudós Hunfalvy Jánost és Lóczy Lajost, művészeink reprezentatív csoportjából Munkácsy Mihályt, Benczúr Gyulát és Mednyánszky Lászlót nevezzük meg. A Szent István koronához tartozó horvát-szlavón társország kötetének szerkesztését Iso Krsnjavi zágrábi egyetemi tanár, neves művészettörténész és kultúrpolitikus végezte. A csehországi szerzők közül Alois Jiráseket, a cseh történelmi regény atyját, a galíciaiak sorából Stanislaw Tarnowski krakkói egyetemi tanárt, kiváló irodalomtörténészt említjük. A népes osztrák szerzői körből a nemzetközi hírű botanikusra, Anton Kernerre hívjuk föl a figyelmet. ” A fametszetek a Magyarországot ismertető kötetekben a Morelli Gusztáv vezetése alatt alapított intézetben készültek Budapesten.
A megrendelt könyvek a rendelést követően átvehetők budapesti antikváriumunkban a bolt nyitvatartási idejében, vagy kiszállítjuk Önnek a Szállítási és garanciális fül alatt részletezett feltételek mellett.

Jelenlegi ára: 22 000 Ft
Az aukció vége: 2020-07-28 01:45 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése